Tips voor kinderen bij scheiding 4-12
Kinderen tussen vier en twaalf jaar begrijpen wat het betekent om ruzie te hebben. Voor hen is het echter niet te begrijpen dat je boos bent op papa of op mama. Want papa en mama zijn allebei even lief. ‘Als iemand lelijk doet tegen papa of mama, moet ik ze beschermen’ denkt een kind. De spanning tussen ouders bij een echtscheiding is daardoor erg verwarrend en leidt bij kinderen al snel tot een loyaliteitsconflict. Want wie moeten ze beschermen en op wie moeten ze boos zijn?
Veelvoorkomend gedrag:
– Ontkenning (vast blijven houden aan het idee dat ouders wel weer samen komen)
– Boosheid
– Angst
– Slaapproblemen
– Schuldgevoel over de echtscheiding
– Veel aandacht vragen (negatief of positief)
– Vragen om bevestiging en complimentjes
– Minder zelfvertrouwen
– Meer problemen/conflicten met leeftijdsgenootjes
– Klagen over lichamelijke klachten
Ook al vind jij het logisch dat jouw kind niets te maken heeft met de echtscheiding, jouw kind denkt daar anders over. Een kind wil dat er harmonie is binnen het gezin, dat het gezin daarmee een veilige plek is en blijft. Jouw kind zal er dus ook alles aan doen om de harmonie te herstellen: ‘Wat kan ik doen om te zorgen dat het goed komt tussen papa en mama?’ Je kind ervaart dat hij/zij niets kan veranderen aan de situatie en er ontstaat een gevoel van machteloosheid, frustratie, falen en schuld.
Zorg ervoor dat je kind nooit tussen jou en je partner in komt te staan of moet kiezen. Geef jouw kind de kans om van allebei de ouders te houden. Dit is nodig voor het welzijn van je kind en voor een gezonde ontwikkeling.
Blijf samen ouders van je kind, ook al ga je als partners scheiden.